Szerzői jogdíj fizetési kérdés

| | ,

Tisztelt Artisjus!

Szeretnék az alábbi dologban segítséget kérni:

Abban az esetben mi a teendő, ha több 10 cd-nyi/dvd-nyi saját anyagom van (családi fotók/videók, saját szoftverek, GNU/GPL licenszelésű szoftverek, Creative Commons licensszel rendelkező termékek, stb), melyek matricás lemezen helyezkednek el. Ha jól sejtem az ezek után fizetett x ezer forintnyi jogdíj feleslegesen lett befizetve.

A családi fotók/videók és saját szoftverek esetében ez egyértelmű (miért fizetnék egy xy szervezetnek/egyesületnek azért, mert a saját anyagomat a saját családomról írom ki), a GNU/GPL licensz pedig biztosítja a szabad másolást/terjesztést jogdíjfizetési kötelezettség nélkül, ergó az adathordózókra jogtalanul lett beszedve a jogdíj.

De tovább is mehetnék... Mivel mérnök-informatikus hallgató vagyok, így a Szegedi Egyetem és a Microsoft az MSDNAA program keretén belül biztosít 100+ szoftvert, melyek mindegyike dvd-re/cd-re (méretüktől függően) van kiírva. Mivel ezek más szerzői jogvédelem alá esnek, mint az audiovizuális művek (zene, film, stb), ezért az ezek után beszedett jogdíj kicsit vicces :)

Ha csak a fentiekben leírt dvd-ket összeszámolom, akkor körülbelül 150+ dvd-vel számolhatok. Az ezek után befizetett jogdíj összege több, mint 10000 forint. CD lemezek esetén ez körülbelül 3-4000 forint. Tehát könnyen kiszámolható, hogy legalább 13-14000 forintnyi jogdíjat fizettem ki olyan szellemi termékekért, melyeket jogdíj fizetés nélkül szabadon használhatok/terjeszthetek (az MSDNAA-s szoftvereket leszámítva, melyek csak én használhatok addig, ameddig hallgató vagyok).

Természetesen nem azzal van a baj, ami után jogosan kell befizetni a jogdíjat, de alapvetően itt arról van szó, hogy a nem jogdíjköteles szellemi termék optikai adathordozón/egyéb adathordozón történő tárolása után is beszedik a jogdíjat feltételezve, hogy minden(!!!) ilyen jellegű adathordozón jogdíjfizetési kötelezettséggel rendelkező szellemi termék van...

Tehát érdekelne, hogy a fentiekben részletezett adathordozók után befizetett jogdíj esetleges visszatérítésére van-e mód, mivel úgy érzem, hogy ezzel én jogtalanul lettem megkárosítva.

Tisztelettel: Tóth Ferenc

0 hozzászólás

Még nem érkezett hozzászólás...

Hozzászólás küldéshez jelentkezz be!

IPv6 Certification Badge for Fefy
Download Vivaldi Today!
Valid XHTML1.0 | valid CSS | 100% tableless
© 2011 - 2023 fefy.info | Az oldal betöltődési ideje: 563ms