Szerzői jogdíj fizetési kérdés

| | ,

Tisztelt Artisjus!

Szeretnék az alábbi dologban segítséget kérni:

Abban az esetben mi a teendő, ha több 10 cd-nyi/dvd-nyi saját anyagom van (családi fotók/videók, saját szoftverek, GNU/GPL licenszelésű szoftverek, Creative Commons licensszel rendelkező termékek, stb), melyek matricás lemezen helyezkednek el. Ha jól sejtem az ezek után fizetett x ezer forintnyi jogdíj feleslegesen lett befizetve.

A családi fotók/videók és saját szoftverek esetében ez egyértelmű (miért fizetnék egy xy szervezetnek/egyesületnek azért, mert a saját anyagomat a saját családomról írom ki), a GNU/GPL licensz pedig biztosítja a szabad másolást/terjesztést jogdíjfizetési kötelezettség nélkül, ergó az adathordózókra jogtalanul lett beszedve a jogdíj.

De tovább is mehetnék... Mivel mérnök-informatikus hallgató vagyok, így a Szegedi Egyetem és a Microsoft az MSDNAA program keretén belül biztosít 100+ szoftvert, melyek mindegyike dvd-re/cd-re (méretüktől függően) van kiírva. Mivel ezek más szerzői jogvédelem alá esnek, mint az audiovizuális művek (zene, film, stb), ezért az ezek után beszedett jogdíj kicsit vicces :)

Ha csak a fentiekben leírt dvd-ket összeszámolom, akkor körülbelül 150+ dvd-vel számolhatok. Az ezek után befizetett jogdíj összege több, mint 10000 forint. CD lemezek esetén ez körülbelül 3-4000 forint. Tehát könnyen kiszámolható, hogy legalább 13-14000 forintnyi jogdíjat fizettem ki olyan szellemi termékekért, melyeket jogdíj fizetés nélkül szabadon használhatok/terjeszthetek (az MSDNAA-s szoftvereket leszámítva, melyek csak én használhatok addig, ameddig hallgató vagyok).

Természetesen nem azzal van a baj, ami után jogosan kell befizetni a jogdíjat, de alapvetően itt arról van szó, hogy a nem jogdíjköteles szellemi termék optikai adathordozón/egyéb adathordozón történő tárolása után is beszedik a jogdíjat feltételezve, hogy minden(!!!) ilyen jellegű adathordozón jogdíjfizetési kötelezettséggel rendelkező szellemi termék van...

Tehát érdekelne, hogy a fentiekben részletezett adathordozók után befizetett jogdíj esetleges visszatérítésére van-e mód, mivel úgy érzem, hogy ezzel én jogtalanul lettem megkárosítva.

Tisztelettel: Tóth Ferenc

0 hozzászólás

Még nem érkezett hozzászólás...

Hozzászólás küldéshez jelentkezz be!

Download Vivaldi Today!

Hasznos oldalak, linkek

tutorial.hu

Honlapkészítés, weboldal készítés kapcsán hasznos leírások


WebPillangó

Webprogramozás és grafika, photoshop leírások és kiegészítők


Blogom

blog.fefy.info bejegyzések

Apró szösszenetek egy informatikus életéből

Valid XHTML1.0 | valid CSS | 100% tableless
© 2011 - 2024 fefy.info | Az oldal betöltődési ideje: 930ms